Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Czosnek w suplementacji i w kosmetyce
powrótDietetyka
Czosnek dzięki swym leczniczym właściwościom jest jedną z najbardziej cenionych roślin w medycynie tradycyjnej. Bardzo silne działanie antybiotyczne, znakomite właściwości przeciwutleniające, wysoka zawartość witamin i minerałów czynią z niego niemal idealny naturalny lek. Czy czosnek ma również zastosowanie w kosmetyce?
Czosnek pospolity (Allium sativum) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi najprawdopodobniej z Chin lub z Syberii, gdzie uprawiano go już przed pięcioma tysiącami lat. Dobrze znany starożytnym Egipcjanom i Rzymianom używany był jako uniwersalny lek i swego rodzaju suplement wzmacniający i zwiększający witalność. Również współcześnie doceniany jest zarówno przez ekspertów (choć zdarzają się głosy kwestionujące jego „cudowne” właściwości) i zwykłych ludzi. Najczęściej używany jest jako domowy lek na przeziębienie. Uważa się, że zapobiega, łagodzi objawy lub spowalnia przebieg takich chorób jak miażdżyca, zapalenie stawów, wszelkiego rodzaju grzybice, a nawet nowotwory. Dobroczynne właściwości czosnku zostały potwierdzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), która uznała go za roślinę leczniczą.
Najważniejszą substancją odpowiadającą za skuteczność czosnku jest zawarta w nim alliina (związek zawierający siarkę), która w rozdrobnionych ząbkach rośliny jest rozkładana do allicyny – związku mającego bardzo silne działanie antybiotyczne. Roślina zawiera również dużo saponiny, fosfor, potas, cynk, selen, a także witaminy A, C i E. Dzięki temu czosnek ma bardzo silne działanie przeciwutleniające – niszczy wolne rodniki, wpływając tym samym bardzo pozytywnie na kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci. Mowa oczywiście o czosnku spożywanym – i to w postaci surowej, ponieważ w wyniku obróbki termicznej traci on większość ze swych właściwości. Tu z kolei pojawia się problem przykrego zapachu z ust, dlatego często świeży czosnek zastępowany jest przez produkowane na jego bazie syntetyczne suplementy diety.
więcej w Cabines nr 62
Czosnek pospolity (Allium sativum) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi najprawdopodobniej z Chin lub z Syberii, gdzie uprawiano go już przed pięcioma tysiącami lat. Dobrze znany starożytnym Egipcjanom i Rzymianom używany był jako uniwersalny lek i swego rodzaju suplement wzmacniający i zwiększający witalność. Również współcześnie doceniany jest zarówno przez ekspertów (choć zdarzają się głosy kwestionujące jego „cudowne” właściwości) i zwykłych ludzi. Najczęściej używany jest jako domowy lek na przeziębienie. Uważa się, że zapobiega, łagodzi objawy lub spowalnia przebieg takich chorób jak miażdżyca, zapalenie stawów, wszelkiego rodzaju grzybice, a nawet nowotwory. Dobroczynne właściwości czosnku zostały potwierdzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), która uznała go za roślinę leczniczą.
Najważniejszą substancją odpowiadającą za skuteczność czosnku jest zawarta w nim alliina (związek zawierający siarkę), która w rozdrobnionych ząbkach rośliny jest rozkładana do allicyny – związku mającego bardzo silne działanie antybiotyczne. Roślina zawiera również dużo saponiny, fosfor, potas, cynk, selen, a także witaminy A, C i E. Dzięki temu czosnek ma bardzo silne działanie przeciwutleniające – niszczy wolne rodniki, wpływając tym samym bardzo pozytywnie na kondycję i wygląd skóry, włosów i paznokci. Mowa oczywiście o czosnku spożywanym – i to w postaci surowej, ponieważ w wyniku obróbki termicznej traci on większość ze swych właściwości. Tu z kolei pojawia się problem przykrego zapachu z ust, dlatego często świeży czosnek zastępowany jest przez produkowane na jego bazie syntetyczne suplementy diety.
więcej w Cabines nr 62