Cabines 85grudzień 2016 - styczeń 2017
Egzotyczne eliksiry długowieczności
powrótWiedza
Niektóre owoce i rośliny są w stanie spowolnić starzenie się organizmu. Pomagają utrzymać dobry stan zdrowia i poziom energii. Goji, sok z zielonego jęczmienia i fermentowana papaja pomagają zwalczać różne dysfunkcje i chronią komórki przed degeneracją.
Goji (kolcowój zwyczajny, Lycium barbarum)
Te małe jagody rosną na płaskowyżach Tybetu, w Mongolii. Do krajów Zachodu docierają w formie suszonej lub koncentratu soku. Mały owoc przypomina podłużną wiśnię, a posiada niezwykłe właściwości przeciwstarzeniowe. Pewne jest, że jagody goji zawierają wiele substancji: selen, german, cynk, żelazo, miedź, fosfor, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, flawonoidy i kwas linoleinowy, a także rzadko spotykany zestaw aż 18 aminokwasów. Liczne prace naukowe wykazują zdolność ekstraktu z tych owoców do ochrony organizmu, a także dobroczynny wpływ na wątrobę i wzrok. Są polecane dla dzieci i rekonwalescentów. Dobroczynne działanie jagód goji badano w ciągu ostatnich trzydziestu lat, głównie w Chinach, gdzie uznanoje za skarb narodowy. Wykazano immunostymulujące działanie jagód goji, związane z obecnością polisacharydów i glikokoniugatów. Przyspieszają przemianę limfocytów i poprawiają funkcjonowanie fagocytozy makrofagów. Wzmacniają także aktywność limfocytów T, komórek cytotoksycznych i komórek NK (naturalnych „zabójców” wchodzących w skład układu odpornościowego). Przyjmowanie 50 g jagód goji powoduje, jak wykazały badania prowadzone na ochotnikach, zwiększenie liczby białych ciałek i antyciał (IgA). U 67% osób zaawansowanych wiekiem, które brały udział w badaniu, codzienne przyjmowanie jagód goji przez trzy miesiące potrajało szybkość transformacji limfocytów T i podwajało aktywność interleukin-2 białych ciałek, które stymulują wzrost komórek krwi systemu odpornościowego, odpowiedzialnych za ochronę przed szkodliwymi czynnikami i mikrobami. Jagody te sprzyjają rozwojowi prawidłowych komórek i odbudowują DNA. Inne badania wykazały, że chronią wątrobę. Polisacharydy zmniejszają ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u diabetyków, zmniejszają oksydację spowodowaną podwyższonym permanentnie poziomem cukru we krwi oraz redukują peroksydację lipidów. Obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów i insuliny, poprawiając insulinooporność.
A oto kilka innych interesujących właściwości owoców Lycium barbarum:
-
poprawiają pracę wątroby,
-
zwalczają zapalenie stawów i mięśni,
-
wzmacniają serce,
-
stymulują układ odpornościowy,
-
redukują ciśnienie tętnicze,
-
podnoszą libido,
-
poprawiają wzrok.
Sok z zielonego jęczmienia
Warto wiedzieć, że sok z zielonego jęczmienia jest wyjątkowym koncentratem odżywczych substancji: 60 minerałów i mikroelementów, witamin, 80 enzymów, aminokwasów, w tym 8 esencjonalnych, chlorofilu i flawonoidów... Można więc uznać go za kompleks witaminowo-mineralny, bioprzyswajalny i w 100% naturalny. Bogactwo tych składników wpływa na poprawę każdej funkcji metabolicznej organizmu.
Sok z jęczmienia to kopalnia antyoksydantów, które spowalniają starzenie się komórek (SOD, peroksydaza, selen, witaminy A, C, E...). Przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo- -zasadowej, dostarczając minerałów neutralizujących nadmiar kwasów. Zawartość chlorofilu stanowi doskonały czynnik odtruwający. Usuwa nieprzyjemny zapach ciała i oddechu. Regularne spożywanie sprawia, że skóra staje się piękna. Poprawia trawienie, przyswajanie składników odżywczych i usuwanie metabolitów dzięki lepszemu funkcjonowaniu żołądka, trzustki i jelit. Dla sportowców jest źródłem łatwej do wykorzystania energii i zapobiega skurczom mięśni. Bogactwo substancji odżywczych czyni z soku doskonałe lekarstwo na zmęczenie i wyczerpanie. Zarodki i sok z jęczmienia skupiają najwięcej zalet tej rośliny. Pierwsze naukowe opracowania na temat roślin zbożowych powstały około roku 1928, napisane przez amerykańskiego lekarza dr. Charlesa F. Schnabela. Zauważył on, że kury karmione zielonymi zbożami dawały dwukrotnie więcej jajek i żyły dłużej. W latach 60. XX w. znowu zaczęto mówić o soku z zielonych zbóż. Po wieloletnich badaniach dr Yoshihide Wara, japoński naukowiec, stwierdził, że sok z jęczmienia jest idealnym suplementem diety człowieka. Udowodnił, że kuracja tym sokiem może pomóc w przypadku wielu problemów zdrowotnych: redukuje stres, poprawia pamięć i wygląd skóry, podnosi libido...
Zalety
-
przyczynia się do poprawy stanu zdrowia,
-
poprawia stan układu odpornościowego,
-
dostarcza energii,
-
jest źródłem silnych antyoksydantów,
-
zawiera wiele ważnych enzymów, w tym SOD,
-
jest źródłem wielu aminokwasów.
więcej w Cabines nr 43
Dr Christine Vallée

Goji (kolcowój zwyczajny, Lycium barbarum)
Te małe jagody rosną na płaskowyżach Tybetu, w Mongolii. Do krajów Zachodu docierają w formie suszonej lub koncentratu soku. Mały owoc przypomina podłużną wiśnię, a posiada niezwykłe właściwości przeciwstarzeniowe. Pewne jest, że jagody goji zawierają wiele substancji: selen, german, cynk, żelazo, miedź, fosfor, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, flawonoidy i kwas linoleinowy, a także rzadko spotykany zestaw aż 18 aminokwasów. Liczne prace naukowe wykazują zdolność ekstraktu z tych owoców do ochrony organizmu, a także dobroczynny wpływ na wątrobę i wzrok. Są polecane dla dzieci i rekonwalescentów. Dobroczynne działanie jagód goji badano w ciągu ostatnich trzydziestu lat, głównie w Chinach, gdzie uznanoje za skarb narodowy. Wykazano immunostymulujące działanie jagód goji, związane z obecnością polisacharydów i glikokoniugatów. Przyspieszają przemianę limfocytów i poprawiają funkcjonowanie fagocytozy makrofagów. Wzmacniają także aktywność limfocytów T, komórek cytotoksycznych i komórek NK (naturalnych „zabójców” wchodzących w skład układu odpornościowego). Przyjmowanie 50 g jagód goji powoduje, jak wykazały badania prowadzone na ochotnikach, zwiększenie liczby białych ciałek i antyciał (IgA). U 67% osób zaawansowanych wiekiem, które brały udział w badaniu, codzienne przyjmowanie jagód goji przez trzy miesiące potrajało szybkość transformacji limfocytów T i podwajało aktywność interleukin-2 białych ciałek, które stymulują wzrost komórek krwi systemu odpornościowego, odpowiedzialnych za ochronę przed szkodliwymi czynnikami i mikrobami. Jagody te sprzyjają rozwojowi prawidłowych komórek i odbudowują DNA. Inne badania wykazały, że chronią wątrobę. Polisacharydy zmniejszają ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych u diabetyków, zmniejszają oksydację spowodowaną podwyższonym permanentnie poziomem cukru we krwi oraz redukują peroksydację lipidów. Obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów i insuliny, poprawiając insulinooporność.
A oto kilka innych interesujących właściwości owoców Lycium barbarum:
- poprawiają pracę wątroby,
- zwalczają zapalenie stawów i mięśni,
- wzmacniają serce,
- stymulują układ odpornościowy,
- redukują ciśnienie tętnicze,
- podnoszą libido,
- poprawiają wzrok.
Sok z zielonego jęczmienia
Warto wiedzieć, że sok z zielonego jęczmienia jest wyjątkowym koncentratem odżywczych substancji: 60 minerałów i mikroelementów, witamin, 80 enzymów, aminokwasów, w tym 8 esencjonalnych, chlorofilu i flawonoidów... Można więc uznać go za kompleks witaminowo-mineralny, bioprzyswajalny i w 100% naturalny. Bogactwo tych składników wpływa na poprawę każdej funkcji metabolicznej organizmu.
Sok z jęczmienia to kopalnia antyoksydantów, które spowalniają starzenie się komórek (SOD, peroksydaza, selen, witaminy A, C, E...). Przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo- -zasadowej, dostarczając minerałów neutralizujących nadmiar kwasów. Zawartość chlorofilu stanowi doskonały czynnik odtruwający. Usuwa nieprzyjemny zapach ciała i oddechu. Regularne spożywanie sprawia, że skóra staje się piękna. Poprawia trawienie, przyswajanie składników odżywczych i usuwanie metabolitów dzięki lepszemu funkcjonowaniu żołądka, trzustki i jelit. Dla sportowców jest źródłem łatwej do wykorzystania energii i zapobiega skurczom mięśni. Bogactwo substancji odżywczych czyni z soku doskonałe lekarstwo na zmęczenie i wyczerpanie. Zarodki i sok z jęczmienia skupiają najwięcej zalet tej rośliny. Pierwsze naukowe opracowania na temat roślin zbożowych powstały około roku 1928, napisane przez amerykańskiego lekarza dr. Charlesa F. Schnabela. Zauważył on, że kury karmione zielonymi zbożami dawały dwukrotnie więcej jajek i żyły dłużej. W latach 60. XX w. znowu zaczęto mówić o soku z zielonych zbóż. Po wieloletnich badaniach dr Yoshihide Wara, japoński naukowiec, stwierdził, że sok z jęczmienia jest idealnym suplementem diety człowieka. Udowodnił, że kuracja tym sokiem może pomóc w przypadku wielu problemów zdrowotnych: redukuje stres, poprawia pamięć i wygląd skóry, podnosi libido...
Zalety
- przyczynia się do poprawy stanu zdrowia,
- poprawia stan układu odpornościowego,
- dostarcza energii,
- jest źródłem silnych antyoksydantów,
- zawiera wiele ważnych enzymów, w tym SOD,
- jest źródłem wielu aminokwasów.
więcej w Cabines nr 43
